Maahantuontikatsastus on rekisteröintikatsastus, jossa Suomeen tuotu ajoneuvo tarkastetaan ja hyväksytään ensirekisteröitäväksi käyttöön kotimaassa. Maahantuontikatsastus on tarpeen, kun tuot Suomeen ulkomailta hankitun ajoneuvon – olipa kyseessä sitten henkilöauto, moottoripyörä, perävaunu tai muu ajoneuvo.

Miten ajoneuvon maahantuonti etenee?

Suomeen ulkomailta tuodusta ajoneuvosta tulee aina ensin tehdä Verohallinnalle käyttöönotto- ja autoveroilmoitus. Mikäli ajoneuvon maahantuodaan EU:n ulkopuolelta, tulee ajoneuvo lisäksi tullata.

Tämän jälkeen ajoneuvolle tulee suorittaa rekisteröintikatsastus. Maahantuonnin yhteydessä tehtävässä rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan ajoneuvon tekniset tiedot, rakenne, varusteet ja kunto. Lisäksi varmistetaan, että ajoneuvo täyttää Suomen tieliikennelainsäädännön vaatimukset. Tarvitset mukaan katsastukseen joko uuden ajoneuvon valmistajan antaman vaatimustenmukaisuustodistuksen (COC-todistus) tai käytettynä ostetun ajoneuvon alkuperämaan rekisteröintitodistuksen.

Hyväksytyn rekisteröintikatsastuksen jälkeen voit ensirekisteröidä ajoneuvon Suomeen, jolloin saat ajoneuvoosi suomalaiset rekisterikilvet. Ensirekisteröinti tehdään rekisteröintejä tekevällä katsastusasemalla ja siihen vaaditaan voimassa olevan rekisteröintikatsastustodistuksen lisäksi Verohallinnon lupa, liikennevakuutus sekä EU:n ulkopuolelta maahantuoduista autoista lisäksi tullauspäätös ja selvitys suoritetuista tullimaksuista.

Varaa aika maahantuontikatsastukseen

Varaa aika maahantuontikatsastukseen soittamalla lähimmälle katsastusasemalle. Vastaamme myös mielellämme mahdollisiin kysymyksiin ajoneuvon maahantuontiin liittyen.

Meillä ei tarvitse turhia jonotella: ennakkoon ajan varanneet pääsevät tyypillisesti jatkamaan matkaansa alle puolessa tunnissa ja myös ilman ajanvarausta pystymme useimmiten palvelemaan ilman pitkiä odotusaikoja.

Valitse lähin katsastusasemasi: